drukwerk

Uw drukwerk uitbesteden?

Diverse klanten kiezen voor Velder bij het uitbesteden van drukwerk. Zowel de complete opmaak, de productie als het voorraadbeheer behoort hierbij tot de mogelijkheden. Via onze  web applicatie OSMS kan men de voorraad op elk gewenst moment inzien en afroepen. Terwijl u doet waar u goed in bent, kan Velder u alles uit handen nemen, van prepress tot aflevering.

De ontwikkelingen op het gebied van drukwerk volgen elkaar in snel tempo op. Wat vandaag de technologie is, kan morgen vaak al achterhaald zijn. Bijblijven of liever, vóórop lopen in die dynamische wereld is onze uitdaging. Velder weet wat er speelt.

Zaken als: welke techniek past het beste bij de uitstraling die u voor uw productie wenst? Offset druk? Digitaal drukken? Of toch printen? En welke materiaalkeuze en afwerking? Goed advies over mogelijkheden, verschillen in uitvoering en kosten betaald zich altijd terug.

Al ruim 35 jaar staat Velder garant voor kwalitatief hoogstaande en innovatieve drukwerkproducties in elke gewenste oplage. Of het nu om een visitekaartje, complete nieuwe huisstijl, catalogi, manuals, POS materiaal of drukken van brochures gaat; Velder zorgt ervoor.

Beter kan uw drukwerk niet worden!

RGB, PMS, CMYK, hoe zit het nu precies?

Genoeg ideeën voor een mooi ontwerp. Aan de slag! Met Adobe InDesign, Photoshop of misschien wel Illustrator. Vooraf moeten de juiste instellingen worden bepaald, zo ook de juiste kleurinstelling. Maar wat is die juiste kleurinstelling? Moet het in PMS, CMYK of RGB?

PMS drukwerk

PMS staat voor Pantone Matching System. Elke kleur heeft een unieke code, waardoor elke drukker exact dezelfde kleur kan reproduceren (als het materiaal ook hetzelfde is). Vooral in huisstijldrukwerk worden PMS kleuren veel gebruikt: het is immers van belang dat het logo van een bedrijf op alle uitingen hetzelfde is. Alleen bij drukwerk dat in offset gedrukt wordt kunnen PMS kleuren gebruikt worden. Op digitale drukpersen kunnen PMS kleuren heel goed worden benaderd.
Kleurenwaaier met PMS kleuren
Naast een kleurenwaaier voor coated papier is er ook een kleurenwaaier voor uncoated papier. Dit heeft alles te maken met het feit dat dezelfde kleuren op verschillende papiersoorten anders uitkomen. Kies dus de juiste Pantone kleuren voor de juiste papiersoort.
Vuistregel: een ontwerp met 1 of 2 kleuren middels offset drukken? Dan is PMS een goede optie. Meer dan 2 kleuren? Kies dan voor CMYK.

CMYK drukwerk

Als we in full-colour drukken doen we dat met CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en blacK. Met deze 4 kleuren kan nagenoeg elke kleur bereikt worden. De drukpers mengt de verschillende inktkleuren, waarbij het percentage van een bepaalde kleur bepaald hoe de uiteindelijke kleur wordt. Zo wordt bijvoorbeeld een groene kleur opgebouwd uit Cyaan en Yellow. En rood wordt opgebouwd uit Magenta en Yellow.

RGB

RGB wordt niet gebruikt bij drukwerk, maar voor uitingen die getoond worden via monitoren zoals het scherm van je iPad of computer.
De afkorting RGB staat voor de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Zes zogenoemde ‘hexadecimalen’ (cijfers) geven aan om welke kleur het gaat. De eerste 2 cijfers bepalen de rode, de tweede 2 cijfers de groene en de laatste 2 cijfers de blauwe kleur.
Om een bestand dat opgemaakt is in RGB kleuren geschikt te maken voor drukwerk, moet deze eerst omgezet worden naar CMYK. Het beste is om in het originele InDesign, Photoshop of Illustrator bestand het kleurprofiel te veranderen naar CMYK.